Visa alla journalinlägg

Guide — Välja rätt trägolv

Att välja rätt typ av golv är inte alltid så lätt som man tror. När vi står inför en renovering eller nybyggnation har vi många gånger en klar bild av vad vi vill uppnå – men när vi sätter oss in i detaljerna blir det genast många beslut att fatta som vi inte trodde fanns. Ljust eller mörkt? Vilken dimension? Chevron golv, fiskbensparkett eller breda plankgolv? Olja eller lack? Med många års erfarenhet vill vi här hjälpa dig på traven till ett lyckat val av golv. Det är ju trots att golvet som sätter grunden för din interiör.

Golvtyp

Vårt sortiment består av chevron golv, fiskbensparkett, breda plankgolv och andra exklusiva lösningar i trä. De olika golvtyperna ger ditt hem olika uttryck.

Är du ute efter en klassisk känsla eller vill du uppnå något mer modernt? Genom att reflektera kring husets/byggnadens arkitektur samt vilken känsla du vill uppnå, kan du snabbt skapa dig en uppfattning och grundtanke kring det golv du vill ha.

Vi producerar allt från plankgolv till mönstrade trägolv som chevron parket och fiskbensparkett. I regel ger ett plankgolv ett mer minimalistiskt och lugnare intryck jämfört med ett mönstrat trägolv.

Dimensioner

När du står inför valet av golv funderar du kanske inte alltid på valet av dimension.

För att bygga vidare på punkt 1 är valet av dimension avgörande för om interiören skall upplevas som modern eller klassisk. Långa och smala stavar är synonymt med klassiskt medan breda och långa stavar/plank blir allt mer vanligt i nybyggda fastigheter och uppfattas mer modernt. Däremot uteslutet det ena inte det andra och det finns mängder av kombinationer som kan ge nya spännande uttryck.

Välj rätt färg och behandling

Vidare står du inför valet av färg. Faktum är att valet av färg är det mest förfrågade ämnet vi får.

Ta en funderare och försök hitta en röd tråd genom din interiör. Med det sagt är det inte tvunget att hålla sig till en och samma kulör, snarare bör du hitta rätt tonart, ljust som mörkt. Ett ljust golv känns vanligtvis mer luftigt och rummet upplevs lite större, medan ett mörkt golv fångar mer uppmärksamhet och tar plats.

Beställ färgprover av oss och sätt ihop din mood board för att hitta en genomtänkt och harmonisk stil. Ett tips är även att lägga ut provbitarna i de olika rummen där golvet skall ligga, för att se hur färgen påverkas av olika ljus under dygnet.

Premium, natur eller classic?

Lika viktigt som valet av kulör är, är valet av karaktär. Med karaktär menar man antalet kvistar, storlek på kvistar, färgskiftningar i trädet mm. över en större yta. I branschen kallar man det sortering, vi väljer att källa det karaktär då antal kvistar och färgvariation inte är synonymt med kvalité, snarare är valet viktigt beroende på vilken känsla man vill skapa i rummet.

Önskas mer karaktär i golvet och eken väljer man oftast ”Classic” där eken skiftar mer i färg samt som större kvistar och sprickor förekommer. Samtliga öppna sprickor och kvistar fylls med en s.k. ”filler”. Fillern kan ha olika färger beroende på önskemål. Vill man istället ha ett lugnare intryck skall man välja ”Premium” där det är väldigt få och synliga kvistar. I Premium är också ekens färg mer homogen och ren. Natur  är en karaktär mitt emellan dessa två.

Konstruktion

Valet av konstruktion är avgörande för ett golv som skall hålla i generationer.

I regel är ett golv med lamellkonstruktion “stabilare” då träfibrerna ligger i olika riktning vilket gör det starkare vid olika fuktkvoter och klimat. Medan ett massivt trägolv är känsligare och har tendens att expandera/krympa vid olika fuktkvoter. Många har en tanke om att ett massivt trägolv håller längre – det anser vi är fel då det är tjockleken på toppskiktet ovanför spånten som räknas, dvs den del av golvet som är slipbar.

Vid golvvärme rekommenderar vi lamellkonstruktion.