Visa alla journalinlägg

Guide — Enkla tips för att sköta ditt trägolv

Ett gediget trägolv ger en oslagbar känsla i ditt hem, inte bara rent visuellt men även under fötterna. Trä har egenskaper som ger en varm och omfamnande miljö samtidigt som det bidrar till ett mer hälsosamt inomhusklimat. En del av oss förknippar dock trägolvet med mycket underhåll – men med denna guide vill vi underlätta för dig så att ditt trägolv håller sig vackert och välskött i generationer.

Utöver att välja rätt träslag och ytbehandling (se denna guide) som är rätt för dina förutsättningar, rekommenderar vi dig att följa våra främsta tips.

dsc00213

1. Använd rätt rengöringsprodukt

Ett vanligt misstag vi ofta får höra från kunder är att man städat sitt golv med rengöringsprodukter så som Ajax eller liknande. Jättebra produkter, men inte för trägolv. De vanliga städmedel du hittar i hyllan i din matvarubutik innehåller ofta blekande medel och stor mängd syra. Detta fräter bort skyddet på trägolvet. Vid vardaglig städning skall du alltid använda det rekommenderade rengöringsmedlet som tillhör den produkt man ytbehandlat golvet med. För hårdvaxoljat golv är det en mild såpa som skall användas, somdessutom förstärker ytskiktets membran och bibehåller lystern och djupet i träet. För lackat golv är det ett vattenbaserat rengöringsmedel utan syra och blekningsmedel. Känner du dig osäker – fråga alltid oss eller en fackman. Var även noggrann med att alltid använda en spraymop eller vanlig mopp som inte tidigare använts med starkt rengöringsmedel då rester sitter kvar även om den är rengjord efter användning – se därför till att alltid börja med nya fräscha redskap.

9361b3dd 9621 4d2f a4c9 3e46c305c0e7

2. Undvik pigment-, fett- eller syrafläckar.

Undvik att ställa krukor som ej är helt glaserade, dvs som ej släpper igenom fukt. En t.ex. betong- eller lerkruka släpper nämligen igenom fukt som också tränger ned i trägolvet. Detta kommer skapa svarta pigmentfläckar på ditt trägolv. Är faran redan framme? Då skall du inte få panik och gnugga med starka städmedel, det kommer nämligen göra fläcken ännu värre. Så fort skadan är upptäckt – kontakta oss så skickar vi medel avsett att ta bort denna typ av fläck.

Våra golv klarar normalt sett att man spiller olja eller syra, men för att undvika problem skall du alltid torka bort direkt. Upptäcker du problemet för sent så finns även medel framtaget för just detta.

3. Rätt inomhusklimat

Det är inte bara golvet som mår bäst i ett hälsosamt inomhusklimat, även vi människor gör det. Generellt inom golvbranschen rekommenderar man en luftfuktighet mellan 35-65%. I de nordiska länderna under vinterhalvåret är det inte ovanligt att inomhusklimatet understiger 35%, framförallt i nya moderna hus där fönster och dörrar är täta och ett nytt effektivt ventilationssystem är installerat. Vi kan nog alla känna igen att huden känns torr och läppar spricker när det blir extra kallt och torrt. Precis samma sak kan hända med ditt trägolv. Ett enkelt sätt att hålla koll på detta är att köpa en luftfuktighetsmätare – och understiger klimatet 35% så tillsätter du en luftfuktare. Då kommer både du och ditt trägolv må bättre.

möbeltassar trägolv plankgolv

4. Använd möbeltassar

Sist men inte minst – använd möbeltassar. På så sätt undviker du onödigt slitage och friktion mot ditt trägolv. Extra snyggt blir det om du köper möbeltassar med spik, för att undvika att de trillar av. Det finns även fina möbeltassar i trä som du kan matcha oavsett om du har ljusa eller mörka trämöbler.