Visa alla journalinlägg

Guide — Ytbehandling av trägolv

chevron parquet iv01 hd

Att välja rätt ytbehandling för ditt trägolv är avgörande för både dess utseende och livslängd. Med en mängd olika alternativ kan det vara svårt att veta vilken behandling som passar bäst för dina behov. Här ska vi gå igenom några av de mest populära ytbehandlingarna för trägolv och dess fördelar, effekter och underhållstips.

Matcha träslag och ytbehandlingar

Varje enskilt träslag har sina naturliga egenskaper i utseende, färg och struktur. Därför ger exempelvis en mörkt pigmenterad hårdvaxolja olika utseenden på ask jämfört med ek. Vill man uppnå en naturligt ljus färg är det därför klokt att välja ett träslag som är ljust i sin natur, så som ask, furu eller ek. Vill man däremot uppnå en mörk finish är ek eller valnöt att föredra.

 

 

Skydd och underhåll av trägolv

Ett gediget och rejält trägolv är något som tillför elegans och exklusivitet i alla utrymmen. När vi levererar ett trägolv har vi visionen att det skall hålla i generationer – och det gör det om man sköter det på rätt sätt. Vare sig det är ett massivt trägolv eller lamelluppbyggt trägolv mår golvet, likväl din hälsa bäst i ett inomhusklimat med en luftfuktighet mellan 35-65%. Trä expanderar vid hög luftfuktighet och krymper vid låg luftfuktighet.

För att ditt oljade eller lackade golv skall bibehålla samma skyddande egenskaper under en längre tid är det viktigt att alltid följa rätt instruktioner vid städning och underhåll. Underhåll- och städinstruktioner skiljer sig från olika tillverkare och leverantörer – var därför noggrann att fråga oss om hur just ditt golv skall skötas. Att ta hand om ditt trägolv på rätt sätt kommer att förlänga dess livslängd och hålla det vackert under många år framöver.

 

 

Olika typer av ytbehandlingar

Hårdvaxolja

Upplev den ideala kombinationen av naturlig skönhet och tålig skydd med hårdvaxolja, en ytbehandling som blandar de bästa egenskaperna hos olja och vax. Få insikt i hur hårdvaxolja ger en djup och autentisk känsla som framhäver träets naturliga charm, samtidigt som den bildar en slitstark och vattenavvisande yta som skyddar ditt trägolv från vardagens påfrestningar. En perfekt lösning för att njuta av ett vackert, hållbart och lättskött golv i ditt hem.

Fördelarna med olja

  • Naturlig känsla: Olja framhäver träets naturliga skönhet och känns behagligt under fötterna. Det ger ofta ett vackert djup och en jordnära ton.
  • Lätt att underhålla: Oljade golv kan enkelt fräschas upp genom att applicera ny olja på slitna områden. Detta innebär att det inte är nödvändigt att slipa och behandla hela golvet vid mindre skador.
  • Reparationsvänlig: Små skador kan repareras lokalt utan att behöva behandla hela golvet. Detta gör det möjligt att behålla golvet i gott skick under längre tid.

Värt att veta

Ett oljat golv framhäver normalt trästruktur och färgvariation mer än ett lackat golv.

Underhåll

Hårdvaxoljade golv kräver liknande underhåll som oljade golv, med regelbunden dammsugning och våttorkning. Använd ett rengöringsmedel som är speciellt framtaget för det specifika varumärket på hårdvaxoljan. Återvaxning kan behövas vart tredje till femte år, beroende på slitage.

Lack

Låt dig inspireras av den sofistikerade och släta ytan som lackade trägolv erbjuder, en ytbehandling som förseglar och skyddar träet samtidigt som den ger en elegant och polerad finish. Utforska hur lack skapar en slitstark och lättrengjord yta, vilket gör den idealisk för högtrafikerade och krävande miljöer i ditt hem.

Fördelarna med lack

  • Hög slitstyrka: Lackade golv är mycket slitstarka och håller sig snygga under lång tid. De är särskilt lämpliga för högtrafikerade områden som entréer och kök.
  • Lätt att rengöra: Lackade golv är enkla att hålla rena och kräver lite underhåll. De är resistenta mot fläckar och smuts, vilket gör dem lätta att torka av.

Värt att veta

Lacken, till skillnad från hårdvaxolja, lägger sig på ytan och reagerar således inte med träets pigment. Detta gör att det inte förstärker färgvariation på samma sätt som hårdvaxoljan gör. Vill man uppnå en obehandlad känsla på golvet, är lack att rekommendera.

Underhåll

Lackade golv kräver regelbunden dammsugning och våttorkning med en fuktig trasa eller mopp. Använd ett milt rengöringsmedel som är anpassat för varumärket på lacken. Beroende på slitage kan lackade golv behöva slipas och lackas om vart 10-15 år.

Ljus eller mörk olja/lack på kvistrikt golv?

Vi på Chevron verkligen älskar alla olika möjligheter det finns när det kommer till ytbehandling. Det finns oändligt många kombinationer som var för sig skapar sitt helt unika uttryck. Ett kvistrikt golv, likt vår karaktär ”classic”, förekommer en del naturligt mörka partier kring kvistar. Därför passar mörkare kulörer vanligtvis bättre ihop med kvistrika plankor i ek då det ger ett lugnare uttryck samtidigt som det behåller den naturligt fina känslan. En ljus hårdvaxolja förstärker normalt sett de mörka partierna och skapar tydligare kontraster mot de ljusa partierna i eken.

Ta del av vår erfarenhet och fråga oss om råd hur du skall tänka kring just ditt trägolv.

Att välja rätt ytbehandling för ditt trägolv är avgörande för att uppnå önskad effekt och för att skydda golvet mot slitage. Olja, hårdvaxolja och lack är några av de mest populära behandlingarna, och alla erbjuder olika fördelar och estetiska effekter. Genom att förstå hur dessa ytbehandlingar fungerar, deras fördelar, effekter och underhållstips, kan du fatta ett välgrundat beslut om vilken behandling som passar bäst för ditt hem och din stil. Att välja rätt behandling kommer att ge ditt plankgolv eller fiskbensparkett en vacker finish och öka livslängden, vilket ger dig ett golv att njuta av under många år framöver.

Läs mer om våra skräddarsydda lösningar av trägolv och ytbehandlingar här.