Visa alla journalinlägg

Guide för ett enklare val av trägolv

Vårt sortiment erbjuder dig möjligheten att designa och skräddarsy ditt trägolv. Du kan kombinera mängder av olika träslag, format, dimensioner och ytbehandlingar för att skapa din unika atmosfär. I valet av trägolv finns det inga rätt eller fel, men genom denna guide vill vi förenkla ditt val av trägolv genom enkla tips och rekommendationer baserat på många års erfarenhet i nära samarbete med arkitekter och designers.

aojn lidingÖ 2330

Välj format

Vårt sortiment ger dig möjligheten att välja mellan chevron, plankgolv och fiskben. Utgå från utrymmets befintliga arkitektur och den atmosfär du vill skapa. Chevron och fiskben skapar i regel en klassisk design medan ett plankgolv ger ett stramare och mer minimalistiskt uttryck. Detta gäller absolut inte i alla fall – längre ner i guiden berättar vi mer om hur dimensioner på de olika golven kan förändra utseendet och känslan.

Läs om skillnaderna mellan chevron och fiskben här.

dsc08421
chevron4

Välj dimensioner

Vi har ca 10-15 olika dimensioner för varje golvtyp. Dimension innebär längden och bredden av varje stav/planka. För chevron och fiskben är klassiska dimensioner mellan 70 – 90 mm i bredd och mellan 400 – 700 mm i längd, ju större desto mer modernt och minimalistiskt kommer golvet upplevas.

När det kommer till plankgolv har ett massproducerat trägolv oftast bredder upp till ca 190 mm och fasta längder upp till ca 2200 mm. Man kan säga att vårt sortiment börjar där ett massproducerat trägolv slutar eftersom att våra standardbredder börjar från 200 mm och längder från 1,8 meter och upp. När vi vägleder våra kunder i valet av dimensioner på plankgolv brukar vi säga att längderna går före bredderna, då längderna skapar den exklusiva och sömlösa känslan och bredderna avgör uttrycket (modernt/minimalistiskt eller klassiskt).

Ju större dimensioner desto dyrare blir ett trägolv i regel.

Bilden visar massiv fiskbensparkett i dimensionen 90 x 700 mm.

 

dsc09757 förbättrat br
närbild askgolv plankgolv

Träslag

Våra trägolv går att få i mängder olika träslag såsom Ek, Ask, Furu, Douglas Gran och Valnöt. De olika träslagen har olika egenskaper och varierar i färg och struktur. Ek, Ask och Valnöt är hårda och praktiska träslag medan Furugolv och Douglas Gran är mjuka och känsligare arter. Är du ute efter ett mörkt trägolv är Ek, Valnöt och Furu vackra träslag i mörka nyanser. Önskar du istället ett ljust trägolv är Ekgolv, Askgolv, Furugolv och Douglas Gran träslag som gör sig vackra i ljusa kulörer.

Bilden visar plankgolv i ask.

massiva furugolv 1

Bilden visar massiva furugolv.

59f50bdc 1c2f 4363 8cc0 75725f578afa

Välj ytbehandling

Val av kulör är den svåraste nöten att knäcka enligt våra kunder. Vad passar deras behov? Ljus, mörk, inte gul – ja listan kan bli lång på de tankar våra kunder har inför valet av kulör. För att underlätta i processen har vi ett sortiment av ytbehandlingar som är framtagna i samarbete med välkända arkitekter och designers, efter många års erfarenhet i skapandet av vackra och tidlösa kulörer. Vårt sortiment erbjuder ett brett spektrum från den ljusaste till den mörkaste kulören, och passar inte någon av dessa in på ert projekt så hjälper vi er att skräddarsy en ny kulör. Vår kollektion består av kulörer i hårdvaxolja och matt lack, båda är alternativ som ger ett starkt skydd i många år. Vill du uppnå en obehandlad känsla av ditt trägolv rekommenderar vi vår kulör 102 Sandhammaren som är en matt lack, önskar du däremot ett vit- eller mörkpigmenterat trägolv alternativt ett golv med aningen mer djup och värme rekommenderar vi någon av våra kulörer som består av hårdvaxolja. Här hittar ni vår färgkollektion.

Både plankgolv, chevron och fiskbensparkett går att få levererat obehandlat eller färdigbehandlat i vår produktion. Är man osäker på valet av kulör brukar vi rekommendera att golvläggaren gör färgprover på spillbitar av levererat golv i din miljö så du som kund ser hur färgen upplevs i er faktiska miljö, innan ni fastställer ert val.