Visa alla journalinlägg

Färgmatchade plankgolv i Villa Silver

plankgolv furustigen nacka2

Omritat funkishus i Saltsjöbaden

I Saltsjöbaden, strax utanför Stockholm har arkitekten Måns Tham Arkitektkontor ritat om familjen Silvers barndoms hem till en ren och skär funkisdröm i modern tappning. Huset och projektet uppmärksammades i TV och välkända arkitekten Gert Wingårdh var minst sagt imponerad.

Huset är ett suterränghus och är beläget på en klippa där omgivningen präglas av vackra tallträd. Husets funkiskänsla är väl bevarat men baksidan döljer lekfulla och moderna inslag där bjälklag sträcker sig ut och skapar ett vackert solskydd över gedigna ekpartier.

Plankgolv i Ek

Redan i tidigt skede hade familjen Silver siktet inne på ett vackert plankgolv som skulle ha den perfekta bredden och längden för att bibehålla funkiskänslan. Man ville inte ha för breda plankor men heller inte för smala så till slut föll valet på 240 mm breda plankor i fallande längder 2 – 4 meter. De fallande längderna innebär att man använder maximalt av virket och utseende mässigt ger det en naturlig och dynamisk känsla.

1

Färgmatchade plankgolv

Att välja ytbehandling på ditt trägolv kan vara ett av de svåraste och mest tidskrävande valen. Hos familjen Silver fanns det en tydlig vision redan från början, plankgolvets kulör skulle matcha väggpaneler, kök och fönsterpartier. Det var viktigt att det fanns en röd tråd. Efter flera prover fram och tillbaka landade de i en vacker brun hårdvaxolja med inslag av mahogny.

namnlöst 2

Kredit:

Fotograf: Foad Kahrobaee
Arkitekt: Max Tham Arkitektkontor
Val av golv: Breda och långa plankgolv mörk hårdvaxolja

breda plankgolv ek nacka

Vad kostar ett plankgolv?

Priset varierar beroende av virkets bredd, längd och sortering. Ju bredare virke desto dyrare blir golvet och ju renare virket är från kvistar och färgvariation desto mer svårtillgängligt är virket och gör därmed golvet dyrare.

Kan man ha trägolv på golvvärme?

Våra plankgolv är lämpliga på golvvärme så länge våra rekommendationer och riktlinjer följs. Vid golvläggning på golvvärme rekommenderar vi vår unika treskiktslimmade konstruktion där varje lager består av massivt trä som korslimmas för att motverka rörelser och således ger mer formstabilitet i golvet, utan att kompromissa på känslan av ett massivt trägolv.

Miljöcertifiering

Våra golv går att få FSC certifierade på förfrågan. I val av råmaterial är vi ytterst noggranna att virket kommer från hållbart skogsbruk. Vidare förädlar vi virket med ambitionen att använda så mycket som möjligt av stammen.

Levereras våra golv färdigbehandlade?

Våra golv går att få levererade färdigbehandlade och obehandlade för att behandlas på plats. Vår rekommendation är att vända frågan till din golvläggare om vad de är mest bekväma med att lägga. Notera att några av våra framtagna kulörer endast går att applicera i produktion och några endast på lagt golv.